Vége a kapcsolatodnak, vagy küzdened kell érte?

2023.06.11

Függetlenül attól, hogy egy évtizede házasok vagytok, vagy éppen elég régóta vagytok együtt ahhoz, hogy túllépjetek a nászút szakaszán, nehéz lehet tudni, mikor nevezzük azt a napot, amikor kapcsolata megromlott. Íme néhány jel, amelyek ismerősen csenghetnek: Ti ketten mostanában folyamatosan veszekedtek, és soha nem békülsz ki – és lehet, hogy néhány nap egyáltalán nem is beszélsz egymással. Ritkán tervezel már randevúzást, és a szex elvesztette spontaneitását. Úgy érezheti, hogy egyre távolabb kerülsz egymástól. Kívülről úgy tűnik, hogy a szakítás szélén állsz.

Vagy te? Néha azon kapod magad, hogy kételkedsz abban, hogy a szakítás a helyes lépés azokban a pillanatokban, amikor biztos vagy abban, hogy ez a kapcsolat kész. De hogyan lehetsz biztos abban, hogy a szerelmedből nem maradt semmi, amihez ragaszkodhatsz? Honnan tudhatod, hogy a dolgoknak valóban vége... túl van a megtakarítás határán? "Fontos figyelembe venni az összes kis "véget", ami jön és elmúlik, de akkoriban nagynak tűnik" – mondja Jeanette Raymond, Ph.D. okleveles pszichológus Los Angelesben és a Now You Want Me, Now You Don't! szerzője. "Sok ügyfelem úgy érzi, hogy a kapcsolatnak bármelyik pillanatban véget ér, amikor bizonytalanok… Félelmeik önbeteljesítő jóslattá válnak, és a kapcsolat idő előtti véget ér." De minden kapcsolat más. Szakértőkkel beszélgettünk, hogy jobban megértsük, mikor kell abbahagyni, és mikor érdemes több erőfeszítést tenni a megoldás érdekében. Íme hét jel, ami hamarosan véget ér a kapcsolatod: Nem akarsz többé együtt lenni. Tina B. Tessina, Ph.D., egy pszichoterapeuta szerint, ha elvesztette az érdeklődését az egymással való együttlét és az együtt töltött idő iránt, ez egy gyakori piros zászló, hogy kapcsolata a szakadás szélére kerülhet. Dr. Romance" és a Love Styles: How to Celebrate Your Differences című könyv szerzője.

Az egymással folytatott beszélgetésetek megromlott. Nem vagy annyira izgatott, hogy mostanában hallod, mit mond a pasid, és nehezen tudod rávenni, hogy ő is hallgasson rád? Untatják a vele folytatott beszélgetéseid, vagy nem tudsz odafigyelni, amikor beszélsz egymással? Tessina szerint ez rossz jel a jövődre nézve, és azt jelentheti, hogy a szakítás szélén állsz. A szex a csatornába ment. Ha egyiket vagy mindkettőtöket lényegesen kevésbé érdekli a szex, mint korábban, vagy a szex teljesen leállt, az árulkodó jel, hogy komoly bajban vagytok. Ha azonban személyesen megy keresztül valamin, és pillanatnyilag nem érzed magad szexinek, vannak módok arra, hogy dolgozz saját önbecsüléseden, és visszatérjen az erős kapcsolathoz a hálószobában. Egyszerre kedélyes és ingerlékeny vagy. Ha a kapcsolatod fájdalmat okoz, és rendszeresen rossz hatással van a hangulatodra, akkor közeledhet a vég. De túl gyakran előfordul, hogy a párok összetévesztik saját depressziójukat vagy életük más területeivel kapcsolatos boldogtalanságukat a partnerükkel való boldogtalansággal, és a kapcsolatot és a másikat hibáztatják minden nyomorúságukért. Ne akarj beszélni róla. Ha egyikőtök sem érzi mint megbeszélni a problémáidat és megpróbálni megoldani a dolgokat – például valaha –, akkor ez egy nagy piros zászló, hogy a kapcsolatod hamarosan véget ér. Ez azt jelenti, hogy mindketten feladtátok, és egyszerűen nem tudjátok megtenni azt, ami ahhoz kell, hogy megmentse szerelmét a tönkremeneteltől.

Egyikőtök fojtogatja vagy irányítja a másikat. Sok ember elvakult, amikor partnerük hirtelen közli velük, hogy vége. Nem látják, hogy szerepet játszottak abban, hogy akaratukat irányítani vagy ráerőltetni próbálták a másik személyre, nem veszik észre, hogy az milyen károkat okozott a kapcsolatnak. Ez mindig a katasztrófa receptje. Raymond szerint pedig ez lehet az egyik legnehezebben felfogható jel. Ön nem hajlandó a közepén találkozni bármiben is. "A legfontosabb az, hogy egy pár hogyan javítja ki a kapcsolat könnyeit, ha a dolgok rosszul mennek" mondja Raymond. "Ha megállják a helyüket amellett, hogy teljesüljenek merev elvárásaik, akkor valószínűbb, hogy a kapcsolat véget ér – mivel mindketten a maguk útját járják." Szóval mikor érdemes maradni – és mikor van igazán ideje menni? Tessina azt mondja, tegyél még egy esélyt, és próbáld meg megoldani a dolgokat, ha: Még mindig szereted egymást. Néha nehéz lehet pillanatnyilag megmondani, hogy még mindig szerelmes vagy-e abba a személybe. "Lehet, hogy ingerült, frusztrált vagy sértődött, de a lényeg: szomorú lenne, ha elveszítené a partnerét" – mondja. "Ne add fel. A hiba valószínűleg javítható. Ha nem mondtad el higgadtan az igazat az érzéseidről, és ez csak akkor derül ki, amikor veszekedsz, akkor nem teremtett lehetőséget arra, hogy helyrehozza a dolgokat és helyreállítsa szeretetteljes érzéseit." Gyermekeid vannak.

"A válás pusztító a gyerekek számára, és szülőként nem helyes, ha a boldogságodat az övék fölé helyezed" - mondja Tessina. "Mindenesetre, ha megteszünk mindent, ami a házasság helyreállításához szükséges, akkor mindenki, beleértve téged is, sokkal boldogabb lesz, mint a válás kudarca."

Nyilvánvaló, hogy mindannyiunknak azt kell tennünk, ami boldoggá tesz minket, és ebben mindenki – beleértve a felnőtteket is – részesedést kap. De ahogy Tessina mondja, a gyerekek emelik ezeket a téteket. Merítsen ki minden lehetőséget, beleértve a terápiát és az egyedül töltött időt, mielőtt meghozná a nehéz döntést, hogy elválnak útjai

.Panaszai kicsinyesek és fiatalosak.
"Ha dühös vagy, mert nem kapsz elég figyelmet, vagy nincs romantika, vagy valaki más jobban néz ki neked, mint a partnered, akkor valószínűleg nem vagy reális, vagy nem teszed meg a részedet a dolgok megoldásában" - mondja. "Ne légy csecsemő. A felnőttek nem panaszkodnak, nyafognak és nyaggatnak."
Még nem próbáltad ki a tanácsadást, vagy nem tettél bele valódi erőfeszítést.
"Lehet, hogy ki kell próbálnod néhány tanácsadót, mielőtt találsz egyet, akivel együtt tudsz dolgozni. Keress egy tanácsadót, aki igényes, aki elvárja, hogy változtass azon, amit csinálsz" – javasolja Tessina. "Ez lesz a legjobb befektetés, amit valaha tettél a házasságodba és a saját boldogságodba."
Másrészt itt van három szilárd ok arra, hogy elengedje:Egyikőtök vagy mindkettőtök folyamatosan átlépi a határt.

Ha partnere olyan kényszeres viselkedéssel küzd, mint az ismétlődő kapcsolatok vagy alkohol-, drog-, pornó-, szerencsejáték- vagy pénzköltési függőség, és ez még nem ér véget, akkor valószínűleg ideje elbúcsúzni. "Ha korábban elkaptad a házastársadat a határon kívül, és ő folyamatosan ismétli a viselkedését, akkor ez egy olyan függőség, amely ellenőrizhetetlen" - magyarázza Tessina. "Ha a házastársad nem kap megfelelő kezelést, vagy a kezelés nem működött, akkor a kapcsolat elhagyása lehet az egyetlen választásod."