Szexjátékok gondozása

2023.06.24

A szexjáték kiválasztásakor és gondozásakor figyelembe kell venni néhány dolgot a biztonsággal kapcsolatban.

Pepino de Mar stúdió/Stocksy; Mindennapi egészség

A szexjátékok üzlete forró, forró, forró. A jelenlegi becslések szerint közel 30 milliárd dolláros iparágról van szó – és ez 2026-ra több mint 50 milliárd dollárra ugorhat. Manapság mindenki részt vesz az akcióban, az egyéni felhasználóktól a párokig, a millenniumi korosztálytól a baby boomig. Az orvosok még egészségügyi célokra is ajánlanak szexjátékokat .

A szexuális játékok biztonsága azonban nem mindig az elsődleges szempont, bár a szakértők szerint ennek kellene lennie. Egyrészt a szexjáték-ipart nem szabályozzák olyan felügyeleti csoportok, mint az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) vagy a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság, ami azt jelenti, hogy senki sem biztosítja, hogy a játékok biztonságosak legyenek. A szexjátékokat pedig természetesen nagyon intim módon használják.

Hogyan védheti meg magát, miközben élvezi a szexjátékok nyújtotta szórakozást? Íme öt kulcsfontosságú biztonsági tipp, amellyel minden hozzáértő szexjáték-fogyasztónak tisztában kell lennie.

Tudja meg, milyen anyagokból készülnek játékai

A DEHP-ftalát lágyító molekulákat általában a műanyagok rugalmassá tételére használják.

Getty Images

Bár nincs olyan tudományos irodalom, amely a különféle szexuális játékok anyagainak testbiztonságát elemzi, vannak olyan anyagok, amelyeket a fogyasztók elkerülhetnek. Egyes játékok ftalátokkal készülnek. Ezeket a vegyi anyagokat, amelyek egyes műanyagokban jelen vannak, betiltották olyan termékekben, mint a gyermekjátékok és a cumi, mert megzavarhatják az emberi hormonok működését. Az FDA szerint nem világos, hogy a ftalátok milyen (ha vannak) hatással az emberi egészségre. De ha úgy döntött, hogy életében máshol – például a kozmetikumaiban – elkerüli őket, fontos tudnia, hogy a szexjátékaiban rejtőzhetnek.

Sok termékről azt állítják, hogy ftalátmentesek, de mivel az iparág nagyrészt szabályozatlan, egyetlen külső szervezet sem ellenőrzi ezen állítások valódiságát. Tehát egy dolgot tartson szem előtt, hogy a használt játékok puhák és zselészerűek-e. A ftalátokat lágyítószerként használják. Nagyobb valószínűséggel vannak jelen a porózusabb anyagokból készült, squishihis játékokban.

A porózus szexjátékok "nagyobb valószínűséggel terjesztik a fertőzést" – mondjaAlyssa Dweck, MD , nőgyógyász Westchester megyében, New Yorkban, és a The Complete A to Z for Your V szerzője . Ennek az az oka, hogy felületük áteresztőbb.

Ez nem jelenti azt, hogy létezik olyan kutatási irodalom, amely azt állítja, hogy a zselés szexjátékok eredendően nem biztonságosak, de ezt érdemes tudni.

Mossa – és szárítsa meg – szexuális játékait rendszeresen

Pepino de Mar stúdió/Stocksy

Például nagyon rendszeresen. "A szexuális játékokat minden szexuális aktus és minden partner között meg kell tisztítani" – mondja Dr. Dweck.

Valószínűleg tudja, hogy a szexuális tevékenység növeli a nőknél a húgyúti fertőzések (UTI) kockázatát ; lehet, hogy nem veszi észre, hogy az UTI-t okozó baktériumok a végbélnyílás környékén élnek. A szex növeli annak az esélyét, hogy a közeli baktériumok a nő húgycsövébe vándorolnak, ahol elszaporodhatnak és UTI-t válthatnak ki.

Az UTI megelőzése megköveteli a nemi szervek szigorú higiéniáját, amely magában foglalja azt, hogy minden, ami az érzékeny területekkel érintkezik, a lehető legcsíramentesebb legyen. Ezért figyelmeztet a Planned Parenthood webhelye : "Bármit, ami hozzáér vagy abba kerül a végbélnyílásba – például ujjat, péniszt vagy szexuális játékszert –, alaposan meg kell mosni, mielőtt más nemi szervhez érne."

A játékok fertőzéseket is terjeszthetnek, beleértve a szexuális úton terjedő fertőzéseket (STI), mert megtarthatják a baktériumokat és vírusokat. Dweck felidéz egy pácienst, aki értetlenül állt attól, hogy miért kapta el folyamatosan a trichomoniasist , egy gyakori, gyógyítható STI-t. "A lány azon töprengett: Miért kapom ezt folyamatosan? Mint kiderült, nem tisztította rendesen a játékát" – mondja Dweck. Páciense lényegében újrafertőzte magát minden alkalommal, amikor a vibrátorát használta.

Rachel Hoffman , a Union Square Practice New York-i szociális munkása , aki a szexualitásra és az intimitásra specializálódott, azt mondja, hogy látott már hasonló dolgokat olyan ügyfelekkel, akiknek a végén visszatérő betegségük volt.gombás fertőzések .

Ezenkívül a szexjátékokat tárolás közben por és egyéb részecskék borítják be.

A játék gyártója legyen a mosási utasítások első állomása. Egyes játékok például mosogatógépben is moshatók. Mások nem tudnak.

"A legtöbb termék pontosan megmondja, hogyan kell mosni" – mondja Hoffman. Bár ő és Dweck is azt mondják, hogy ha nem biztos a játék pontos használati utasításában, akkor a szappanos meleg víz jó kiindulópont.

És vigyázzon a szárításra is. A nedves játékok penészedhetnek.

Fontolja meg az óvszer használatát a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében

Mauro Grigollo/Stocksy

"Minden bizonnyal óvszert kell használni fallikus alakú játékok lefedésére azoknak, akik játékot osztanak meg partnerükkel" – mondja Dweck. Ennek az az oka, hogy még ha szorgalmasan tisztítja is a játékait, akkor is fennáll a fertőzés átvitelének esélye. A Sexually Transmitted Infections folyóiratban 2014 novemberében megjelent tanulmány a humán papillomavírus nyomait találta a vibrátorokon egy teljes nappal a használat és tisztítás után.

Dweck hozzáteszi, hogy az óvszert ki kell kapcsolni, ha megváltoztatja a játékkal érintkező testrészeket, így például orális használatról hüvelyi használatra.

Használja a szexjátékokat rendeltetésszerűen, és hagyja ki a háztartási cikkeket

Mindennapi egészség

Ha új szexjátékot szerez be, szánjon időt az utasítások elolvasására. Ha még nem ismeri a szexjátékokat, lassan lazuljon be, mondja Dweck, és hagyja abba, ha valami kényelmetlenül érzi magát. Dweck arra is felszólítja az embereket, hogy kerüljék a háztartási cikkek szexjátékként való használatát. Látott olyan betegeket, akik például uborkát és banánt használtak.

"Gyakran látni fogjuk, hogy az emberek vibrációs vagy elektromos fogkefén használják a mobiltelefonjukat" – teszi hozzá Dweck. "Mi jön ki ebből? Nos, előfordulhat, hogy az elemek nincsenek megfelelően tokozva, így ennek következtében valamilyen maró reakció léphet fel."

Az élelmiszertermékek viszont meglehetősen porózusak lehetnek, ami azt jelenti, hogy baktériumokat hordozhatnak, és fertőzést okozhatnak.

Vásároljon megbízható cégtől

Marc Tran/Stocksy

A szexjáték-ipar napról napra növekszik, ami azt jelenti, hogy kihívást jelenthet a vásárolt termékek biztonságának ellenőrzése. A szakértők azt mondják, hogy kezdje a jó hírű gyártók kutatását, és keressen olyan cégeket, amelyek átláthatóak a termékeikről. Ha egy gyártó részletes tájékoztatást ad az általa használt anyagokról, valamint a játékainak használatáról és tisztításáról, az jó kezdet.

"Sokan vásárolnak mostanság olyan helyekről, mint az Amazon, de nehéz lehet tudni, hogy mit kapunk, hacsak nem ismerjük nagyon jól a termékeket" – mondja Hoffman. Ha személyes vásárlás helyett egy online kiskereskedőnél szeretne vásárolni, ellenőrizze, hogy az ügyfelek mit mondanak online a termékekről az ellenőrzött vélemények alapján.

Általánosan jó hüvelykujjszabály a szexjátékokhoz és a biztonsághoz? Hallgass a testedre.

"Ha bármilyen kellemetlenséget érez – mondja Hoffman –, mint például viszketés, égés, bármi, az nem a megfelelő érzés."Vásárolj megbízható webáruházból, kattints a képre: