Amit a nőknek tudniuk kell az anális szexről

2023.06.24

Ez nem mindenkinek való, és ez így van rendjén – de az anális játék szórakoztató és élvezetes lehet, ha megtesz néhány további óvintézkedést.

Bár néha tabu, az anális szex az intimitás egyik formája, amelyet minden nemű és szexuális irányultságú ember élvezhet. Most úgy tűnik, hogy ez az aktus különösen a heteroszexuális nők körében emelkedik.

Egy brit tanulmány, amelyet 2022. augusztus 11-én tettek közzé a BMJ- ben , a National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyle adatait gyűjtötte össze. A kutatók azt találták, hogy az anális szex a 16 és 24 év közötti heteroszexuálisok körében több mint kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedekben, körülbelül 13 százalékról közel 30 százalékra. Az Egyesült Államokban az arány még magasabb: a CDC (PDF) szerint a 18 és 44 év közötti nők körülbelül 36 százaléka és a férfiak 42 százaléka számolt be legalább egyszer anális szexről .

A szakértők szerint ez nem meglepő. "A test bármely része, ahol idegvégződések találhatók, erogén zóna lehet" – mondja Shannon Chavez, a PsyD , a kaliforniai Beverly Hills-i szexterapeuta . "Az anális szexnek semmi köze a szexuális irányultságodhoz. Ez a szexuális játék egy változata, amely nagyon kellemes lehet a különböző testek számára, nemtől és nemtől függetlenül."

Ha érdekli az anális játék felfedezése, van néhány dolog, amit tudnia kell annak biztosításához, hogy biztonságos és kellemes szexet éljen – függetlenül attól, hogy hogyan választja. 

Kezdje lassan

Mivel a záróizom izomzatának ellazulása és nyújtása időbe telik, a lassulás kulcsfontosságú a kényelmes anális játékhoz, és érdemes saját magaddal kezdeni – mondja Megan Fleming, PhD , az Amerikai Szexuális Oktatók, Tanácsadók és Terapeuták Szövetsége (AASECT). okleveles szexterapeuta és pszichológiai klinikai oktató a New York-i Weill Cornell Medical College-ban. Így lassan haladhatsz, és felfedezheted, amit szeretsz.

Függetlenül attól, hogy egyedül vagy egy partnerrel, "kezdje az ujjával és a végbélnyílás peremével, majd folytassa a masszírozást és a végbélnyílás körüli stimulációt a kezével" – mondja. "Amikor nyitottnak és ellazultnak érzi magát, helyezzen be egy tiszta ujjat vagy kis szexjátékot, amelynek kiszélesedik az alapja."

A kiszélesedő talp – ami azt jelenti, hogy a szexjáték vége jelentősen szélesebb, mint a hegy – szilárd fogást biztosít, és lehetővé teszi a játék biztonságos ki- és bemozgatását a Planned Parenthood szerint . Ha kiszélesedő talp nélküli játékot használ anális játékhoz, a játék egészen a végbélnyílásba csúszhat és elakadhat. 

Használjon sok kenőanyagot

Julia Bennett, az MPH, a Planned Parenthood digitális oktatásért felelős igazgatója hangsúlyozza a síkosítók használatának fontosságát az anális szex felfedezésekor vagy szex közben.

Szerezzen be minőségi síkosítót a webáruházból: 

"A végbélnyílás önmagában nem biztosít elegendő kenést a kényelmes anális szexhez, ezért fontos, hogy sok síkosítót használjunk, és lassan haladjunk" – mondja. "Ha fájdalmas vagy kényelmetlen, ne folytasd."

Alyssa Dweck, MD , a New York állambeli Westchester megyében dolgozó nőgyógyász szilikon kenőcsök használatát javasolja, mivel ez a típus "szuper sima" és tovább tart, mint egy vízoldható kenőcs – bár tudnia kell, hogy a szilikon síkosító általában nem kompatibilis szilikon szexjátékok.

A lassan haladva a záróizom ellazulhat, és kényelmesebbé teheti az anális játékot – teszi hozzá. Lehet, hogy több kenőanyagot is kell hozzáadnia az egészhez. 

A biztonságos szexuális intézkedések még fontosabbak

Bennett arra is figyelmeztet, hogy a higiénia rendkívül fontos az anális játéknál, különösen az orális érintkezésnél, amely parazitákat és hepatitist terjeszthet.

A terület természetéből adódóan, valamint a benne található potenciálisan nagy mennyiségű baktérium és parazita miatt az anális szex nemcsak a szexuális úton terjedő fertőzések (STI), hanem más fertőzések, például a giardia vagy a shigella által okozott fertőzések kockázatát is hordozhatja . Emiatt az óvszer rendkívül fontos anális szex során. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az anális rákos megbetegedések több mint 90 százalékát a HPV okozza , amely egy olyan STI, amely az Egyesült Államokban a férfiak körülbelül 40 százalékában szenved, és amelyre nem végeznek szűrést a férfiak számára.

A Bennett azt javasolja, hogy víz- vagy szilikon alapú síkosítót használjon latex óvszerrel, mivel az olaj alapú síkosító lebonthatja a latexet. Azt is javasolja, hogy az óvszer belsejébe és külső oldalára síkosítót helyezzenek az érzés fokozása érdekében. Ha belső óvszert használ, vegye ki a belső gyűrűt az anális szexhez.

Bennett szerint az is létfontosságú, hogy minden játékot vagy testrészt szappannal és vízzel tisztítsanak meg, ha Ön és partnere váltani szeretne az anális szex és a vaginális vagy orális szex között. Használjon új óvszert is, ha análisról másfajta szexre vált.

"Általában soha ne tegyen semmit, ami a végbélnyílásban volt, közvetlenül a szájba vagy a hüvelybe . Lényegében vannak olyan kakarészecskék, amelyeket távol kell tartani a hüvelytől vagy a szájtól" – mondja.

Annak érdekében, hogy a terület tiszta legyen, mielőtt elkezdené, Dr. Dweck azt javasolja, hogy egyszerűen mossa le a területet szappannal és vízzel. Vannak, akik szívesebben használnak beöntést, hogy az anális szexet megelőzően minden hulladékot eltávolítsanak a végbélből. Dweck azt mondja, hogy bár ez teljesen biztonságos, nem szükséges. Arra is figyelmeztet, hogy ne tisztítsa az illatosított törlőkendőket, amelyek irritálhatják a területet. 

Mi a teendő, ha vérzik

Dweck szerint az anális szex alatt vagy utáni vérzés számos okból előfordulhat, de a két leggyakoribb ok az aranyér és az anális repedések.

Az aranyér megnagyobbodott és duzzadt vénák a végbélnyílás külső részén vagy a végbél alsó részén. Bár kellemetlenek lehetnek, Dweck szerint ha az anális szex közben vagy utáni vérzést aranyér okozza, az általában magától megszűnik, és nem kell aggódnia. Emellett sok kenőanyag használata segíthet megelőzni a vérzést, ha aranyérje van, mondja.

Az anális repedések viszont felületes vágások a végbélnyílásban, mondja Dweck. "Fájdalmasak, ezért a legtöbb ember nem akar anális kezelést végezni, amikor van." A Cleveland Clinic szerint az anális szex könnyezést is okozhat .

Ha az anális szex közben vagy után vérzik, Dweck azt mondja, hogy várja meg, amíg a vérzés eláll, majd mossa le szappannal és vízzel, ha ez kényelmes, hogy biztosítsa a terület tisztaságát. Az ülőfürdőt is javasolja , ami egyébként hasznos lehet annak, akinek aranyér enyhítésére van szüksége. 

A beleegyezés nem egyszeri beszélgetés

A BMJ tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiatal nők körülbelül egynegyede számol be arról, hogy valamikor nyomást gyakoroltak rá az anális szexre. Nem helyes nyomást gyakorolni valakire bármilyen szexuális helyzetben.

"A nyomás nem élvezet, és elvárásokat és szorongást kelt a szex körül" – mondja Dr. Chavez, megjegyezve, hogy az anális szex egy személyes preferencia, amely mindenki számára más. "Nem szükséges élvezni az anális szexet ahhoz, hogy szexuálisan egészségesek és fejlettek legyünk."

Chavez azt is világossá teszi, hogy a beleegyezés nem olyan, mint a beszélgetőpartnerek egyszer. Az egészséges és biztonságos szex megköveteli a folyamatos kommunikációt mindenki pillanatnyi határairól – ami eltérhet a korábbi interakcióktól, különösen, ha az anális játék új terület.

"Ha az anális szex újdonság számodra, nehéz lehet azonnal tudni, hogy mely határok fontosak. A határokról szóló beszédnek folyamatosnak és szükségesnek kell lennie az út minden lépésében – a játék előtt, közben és után" – mondja. "A következetes kommunikáció teret és biztonságot tesz lehetővé, miközben megváltoztatja, megerősíti vagy új határokat hoz létre."

Beszélgetés a Heathcare csapatával az anális szexről

A kommunikáció nem ér véget a partnerekkel. Az egészségügyi szolgáltatókkal folytatott nyílt beszélgetések bármilyen kérdésről szintén fontos része minden szexnek.

"Amikor orvossal kell beszélni, nincsenek rossz vagy ostoba kérdések, és nagyjából biztosíthatom, hogy nincs olyan, amit ne hallott volna vagy látott volna" – mondja Dr. Fleming.

Bennett azt javasolja, hogy írjon le kérdéseket, mielőtt megérkezik a találkozóra, így felkészült, és van ideje átgondolni, mit szeretne tudni. Ha kényelmetlenül érzi magát, azt javasolja, hogy gyakorolja a kérdések hangos feltevését.

"Általában sok a megbélyegzés a szex körül, és az anális szex sem különbözik egymástól. Az egészségügyi szakemberek azért vannak itt, hogy segítsenek Önnek, és nem szabad ítélkezni" – mondja Bennett.