Női orgazmus hiánya

2021.10.19

Női orgazmus zavar (orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)

A női orgazmus zavar, orgazmusképtelenség leírása:

Női orgazmuszavar esetén a női orgazmus tartósan vagy ismétlődően elmarad vagy késik, a szexuális izgalmi fázist követően. Az orgazmus egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára következik be.

A női orgazmus zavar, orgazmusképtelenség gyakorisága:

A vizsgálatok alapján 4% és 24% közé tehető az orgazmusképtelen nők aránya. Más felmérések szerint 20-30%-ban fordul elő. A klimax után némileg gyakoribb az előfordulása. A nők 10-15%-a egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmus. Másik 10-15% pedig csak rendkívül ritkán jut el az orgazmusig. Mindemellett a nők legalább 50%-a sűrűbben vagy ritkábban, de rendszeresen eljut az orgazmusig.

A női orgazmus zavar, orgazmusképtelenség lehetséges okai:

Számos, egymástól igen különböző ok állhat a női orgazmus zavar, az orgazmusképtelenség hátterében. Így ok lehet az alsóbbrendűségi érzés, a negatív önkép, negatív testkép. Oka lehet a kontrollvesztéstől való félelem. Minél inkább úgy érzi egy nő, hogy meg kell tartania a kontrollt, annál kisebb a valószínűsége, hogy orgazmust él át a szeretkezés során. Sok esetben a háttérben korábbi nemi erőszak, vagy gyermekkori szexuális kihasználás áll. Ok lehet a kapcsolaton belüli alkalmazkodási készség nehézsége, vagy a nem megfelelő párkapcsolati és szexuális kommunikáció. A vaginális orgazmussal kapcsolatos hiedelmek, illetve információigény jelentős nehézségekhez vezethet a szexuális életben, és gátolhatja az orgazmus elérését. Minél inkább magáévá teszi a nő gyermekkorában (vagy felnőttként) a "jó kislány" sémáját, tehát az engedelmesség, a passzivitás jellemzőit, annál nagyobb a valószínűsége az orgazmuszavar előfordulásának.
Az orgazmus megjátszása a nő részéről ugyan megelőzi a partner csalódottságát az saját elvárásaiban, ám az orgazmus megjátszása által az okok méginkább rögzülnek, hiszen a probléma és a probléma forrása rejtve maradd, így tartóssá válik. Ezzel együtt ekkor a férfinek sem nyílik esélye arra, hogy összehangolódjon partnerével, így a nő orgazmus zavar mégjobban elmélyülhet.
A zavar sok esetben a párkapcsolat zavara, a kommunikáció, a kölcsönösség hiánya.Az orgazmus elérése nagyságrendekkel könnyebb azoknál, akik képesek a megfelelő (asszertív) szexuális kommunikációra, és azoknál, akik normális és természetes cselekvésként fogadják el az önkielégítést, a maszturbációt.
A női orgazmus zavar, az orgazmusképtelenség előfordulása gyakoribb az egyedül álló nők esetében, mint a párkapcsolatban vagy házasságban élők esetében.
Az orgazmus elérésének nem csupán a közösülés az egyetlen útja. A nők többségénél az orgazmus a csikló (klitorisz) megfelelő ingerlésén múlik.
A női orgazmuszavar, az anorgazmia sok esetben együttjár a szexuális készenlét zavarával is.Minden olyan ok szóba jön a női orgazmus zavar esetében, amely szóba került a hypoaktív szexuális vágy zavar és a szexuális averzió esetében.
Az anorgazmia okai lehetnek még a gyermekkori rossz tapasztalatok, traumák, problémás gyermekkor, gyerekkorban elveszített szülők emléke, gyermekkori rossz kapcsolat a szülőkkel.

Régebbi időkben a nőktől a szexuális elfojtást, vagy legalábbis a szexuális vágyak eltitkolását követelték meg. Ennek hatása még napjainkban is érezhető, eredménye pedig sok esetben a női orgazmus zavar. Nagyságrendekkel gyakoribb a női orgazmus zavar olyan nőknél, akiknek gyermekkorát a szexualitás erős korlátozása jellemezte, szigorú vallásos nevelés, a gyermekkori önkielégítés (maszturbáció) szigorú büntetése, a váratlanul, érthetetlenül érkező menstruáció, a fiúkkal való találkozás tilalma, a "jó lánynak lenni" elvárás.
Oka lehet még korábbi szexuális molesztálás, kihasználás.

A háttérben testi okok is lehetnek, így például a szimpatikus vagy paraszimpatikus idegrendszer károsodását okozó betegségek, érrendszeri és endokrinológiai kórképek, SSRI szedése, alkoholfogyasztás.
Súlyos idegrendszeri károsodással járó cukorbetegség (diabetes), amely akadályozza a készenlétet, a hüvely nedvesedését és az orgazmus elérését is, ezen felül neurológiai betegségek, szklerózis multiplex.
Gyógyszerek is gátolhatják az említett folyamatokat, épp úgy, mint a férfiak esetében.

https://szexualterapia.eu/noi-orgazmus-zavar-orgazmus-hianya-vagy-kesese-orgazmuskeptelenseg-gatolt-noi-orgazmus-anorgazmia/