Miért van orgazmusuk a nőknek?

2023.06.24

A női orgazmus okát régóta elkerülték a tudósok. A férfiaknak szükségük van rájuk a szaporodáshoz; a nők nem. Akkor miért léteznek női orgazmusok?

David Puts, a Penn State Egyetem biológiai antropológusa megosztotta a kérdést a kérdéssel foglalkozó tudósok között. Egyes tudósok szerint a női orgazmus teljesen céltalan. De a bizonyítékok arra utalnak, hogy valaha segítettek (és talán még mindig segítenek) túlélni és szaporodni .

Az egyik elmélet szerint a nők azért kapnak orgazmust, mert a férfiaknak van orgazmusa – mondta Kimberly Russell, a New Jersey-i Rutgers Egyetem ökológusa. Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy a női orgazmus azért létezik, mert magzatként mindannyian ugyanazokkal az alapvető részekkel indulunk ki, nemtől függetlenül. A nők orgazmusa, mint a férfiaknál a mellbimbók , véletlenül megmarad.

Kapcsolódó: Mi az orgazmus?

"Lehet, hogy ez egy anatómiai bónusz" - mondta a Live Science-nek. Ebben a forgatókönyvben az orgazmus nem kifejezetten a nők számára alakult ki, és lehet, hogy nem is szolgál számukra meghatározott evolúciós funkciót .

De van egy probléma azzal az érvvel, hogy az orgazmusnak nincs funkciója – mondta Patricia Brennan, a massachusettsi Mount Holyoke College evolúciós biológusa. Testünk nem alkalmazkodik ahhoz, hogy túl sok energiát fordítson olyan tulajdonságokra, mint például a mellbimbók, amelyek nem hasznosak. Ezek a tulajdonságok idővel eltűnnek vagy kevésbé hangsúlyossá válnak. Ez messze nem így van a női orgazmus esetében – mondta. A Kinsey Institute szerint a női orgazmus általában hosszabb ideig tart, mint a férfi orgazmus, és egymás után többször is előfordulhat – ami ritka a férfiaknál. Más szavakkal, a női orgazmus sok energiát használ fel egy olyan tulajdonsághoz, amelynek állítólag nincs funkciója, mondta.

Ráadásul a női orgazmusban szerepet játszó anatómiai struktúrákban semmi sem csökkent – ​​jegyezte meg Brennan.

A csikló, a női nemi szervek rendkívül érzékeny része, amely kulcsszerepet játszik az orgazmusban, homológ a pénisszel. A hím és női mellbimbókhoz hasonlóan ugyanabból az anatómiai felépítésből nőnek ki. De a közhiedelemmel ellentétben Brennan azt mondta a Live Science-nek, hogy "a csikló nem csak egy mini pénisz".

Az emberi csiklónak "hihetetlenül jól fejlett szerkezetei vannak" – mondta Brennan. "Számomra ez a kiválasztásnak sikoltja."

Számos elmélet létezik arról, hogy a női orgazmus pontosan hogyan segítette elődeinket génjeinek továbbadásában. Bár a nőknek nincs szükségük orgazmusra a fogantatáshoz, egyes kutatások szerint ez nem mindig volt így. Sok nőstény emlős, köztük a nyulak és a macskák, csak párzáskor ovulálnak. Egy, a Journal of Experimental Zoology folyóiratban megjelent tanulmány azt elemezte, hogy a tulajdonságok hogyan szálltak át az élet fáján keresztül, és megállapították, hogy női őseinknek valószínűleg orgazmusra volt szükségük a szaporodáshoz.

Ez az elmélet azonban nem magyarázza meg, miért ragadt meg az orgazmus a nőkben, mondta Brennan.

"Ha az orgazmusok valamilyen adaptív okból fejlődtek ki, de már nem adaptívak, akkor el kellett volna tűnniük. És nyilvánvalóan nem tűntek el" - mondta Brennan.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az orgazmus még mindig tökéletes feltételeket teremt a fogantatáshoz – még akkor is, ha nem szükséges az ovulációhoz. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknek közel volt orgazmusuk férfipartnerükhöz, több spermiumot szívtak fel a szervezetükbe, mint azokhoz a nőkhöz, akiknek sokkal korábban vagy később volt orgazmusuk, mint partnerük. A tudósok még azt is megpróbálták összefüggésbe hozni, hogy egy nő orgazmusa hány gyermeke van. De ezeknek a hipotéziseknek a bizonyítékai ingatagok, és nem vonnak közvetlen okozati összefüggést az orgazmus és a fogantatás között – mondta Puts a Live Science-nek.

Ráadásul ezek az elméletek egy nagy kérdést megválaszolatlanul hagynak, mondta Russell. Mi van akkor, ha az orgazmusnak semmi köze a szaporodáshoz? Mi van, ha ehelyett csak az élvezet kedvéért fejlődik?

A szexnek nem kell jól éreznie magát a szaporodáshoz, mondta Russell. "Azt tudjuk, hogy állatokat nézünk! A szex nagyon kényelmetlen lehet , és még mindig megtörténik" - mondta. Kulturálisan azonban az a gondolat, hogy a szex nem csak a csecsemőknek szól, kissé tabutéma, mondta Russell.

A férfiak és nők számára egyaránt jó érzésű szexnek fontos társadalmi szerepe van, mondta Russell. Oldja a stresszt és segíti a partnerek kötődését. Előfordulhat, hogy az ősemberek szexeltek azért, hogy összetartóbb csoportokat hozzanak létre, elsimítsák a konfliktusokat és megerősítsék a közösségi hálózatukat. Ezt a viselkedést láthatjuk más főemlősöknél is, például a bonobóknál, akik a szexet felhasználhatják arra, hogy eloszlassák a harcot egy finom gyümölcsért, vagy akár a klán rivalizálását is – írja a BBC . Ebből az érvelésből az következik, hogy evolúciós szempontból a női orgazmus egyfajta társadalmi ragasztóként működhetett.

Ez az élvezet önmagában elég ahhoz, hogy egy tulajdonságot alkalmazkodóképessé tegyen, ellentétes a szex és az orgazmus létezéséről szóló népszerű elképzelésekkel. De Brennan számára ez teljesen logikus. "Örömet átélni – ez evolúciós szempontból jó ötletnek tűnik" – mondta.