Kiválthatja a szex a szívmegállást?

2023.06.24

A szex hatására hirtelen leállhat a szívverése? Egy új tanulmány azt sugallja, hogy bár ez megtörténhet, nagyon ritka.

A tanulmány során a kutatók több mint 4500 embertől származó információkat elemeztek, akiknél hirtelen szívleállás tapasztalható , amely állapot, amikor a szív hirtelen leáll a szív elektromos tevékenységével kapcsolatos problémák miatt.

Ezen esetek közül a szívleállások kevesebb mint 1 százaléka fordult elő szexuális tevékenység közben vagy közvetlenül utána – állapította meg a tanulmány.

A kutatók szerint a tanulmány az első, amely a szexuális aktivitást vizsgálja, mint a lakosság hirtelen szívmegállásának lehetséges kiváltó okait. Az eredményeket ma (nov. 12-én) mutatták be az American Heart Association tudományos ülésszakán a kaliforniai Anaheimben, és a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban tették közzé.

"Míg a hirtelen szívleállás egy pusztító állapot, amely nagy valószínűséggel halálos, ennek valószínűsége szexuális tevékenység során… rendkívül alacsony volt" – mondta Dr. Sumeet Chugh, a Cedars-Sinai Heart Institute Szívritmusközpontjának orvosi igazgatója. Los Angelesben és a tanulmány vezető szerzője.

"Ez egy megnyugvás, amely most szívbetegek számára nyújtható , és tényleges adatokon fog alapulni" - mondta Chugh a Live Science-nek.

Azokban a ritka esetekben, amikor a szex a szívmegálláshoz kapcsolódott, az esetek 94 százaléka férfiaknál fordult elő, a tanulmány megállapította: A férfiak körében 100 szívmegállásból körülbelül 1 volt összefüggésben a szexuális élettel, míg csak 1 esetben. 1000 esetben a nők körében.

Azok, akik szex közben hirtelen szívmegállást tapasztaltak, valamivel fiatalabbak, átlagosan 60 év körüliek, mint azok, akiknek máskor hirtelen szívleállásuk volt, átlagosan 65 év körüliek.

De azok, akiknek szex közben hirtelen szívmegállásuk volt, ugyanolyan valószínű, hogy szívbetegségben szenvedtek, vagy szívgyógyszert kaptak, mint azok, akiknél máskor hirtelen szívleállás volt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy bár a szexuális tevékenységhez kapcsolódó hirtelen szívleállást általában a személy partnere látta, a szemlélő CPR-t csak az esetek egyharmadában végeztek. (A Bystander CPR olyan CPR, amelyet egy szemtanú hajt végre a mentő megérkezéséig.) Ezek az eredmények rávilágítanak annak szükségességére, hogy a közvéleményt felvilágosítsák az újraélesztés fontosságáról a hirtelen szívleállásban szenvedő betegeknél – mondták a kutatók.

"Több kutatási tanulmány kimutatta, hogy a szemlélődők által végzett újraélesztés javíthatja a szívleállás utáni túlélési esélyeket" - mondta Chugh. "Magától értetődő, hogy ha az újraélesztést minden szexuális partner megtanulja [és] elvégzi, akkor jó esély van a túlélés javítására."