Hogyan kerüljük el a hüvelyi sérüléseket

2023.06.24

Ideges vagy odalent? Lehet hüvelyi vágás. Ismerje meg a megelőzésének módjait.

Bár a "hüvelyi vágások" kifejezés kissé ijesztően hangozhat, gyakran előfordulnak szexuálisan aktív nőknél. Ezek az apró horzsolások, vágások és szakadások általában nem súlyosak, de kellemetlenek és zavaróak lehetnek.

"A hüvelyi vágások viszonylag gyakoriak, még azoknál a nőknél is, akiknek nincs mögötte semmilyen rendellenesség" – mondja Grace Evins, MD , a Live Well in WNC nőgyógyásza , az észak-karolinai Asheville-ben.Az UW Medicine szerint az apró hüvelyszakadások vagy vágások leggyakoribb oka (a szüléstől eltekintve) a szex közbeni behatolás .

Szerencsére a legtöbb hüvelyi vágás orvosilag nem súlyos. Ha ismeri az okot, és úgy gondolja, hogy ez felületes, nem szükséges orvoshoz fordulni, mondja az UW Medicine. De ez nem jelenti azt, hogy el kell őket utasítania, mivel nem nagy ügy. A hüvelyi vágások okozta kényelmetlenség kellemetlenné teheti a szexet, és befolyásolhatja általános életminőségét.

A jó hír az, hogy léteznek olyan eszközök és stratégiák, amelyek segítenek megelőzni a csökkentéseket. Olvasson tovább, hogy megtudja, mit mondanak a szakértők.

Mi okozza a hüvelyi vágásokat?

Amikor izgatott vagy, a hüvely természetesen olyan folyadékokat termel, amelyek a szexuális tevékenység során kenik a területet, csökkentve a súrlódást, amely irritálhatja vagy elszakíthatja a hüvelyszövetet. De sok változó befolyásolhatja, hogy a szervezet mennyi kenést termel. Ha pedig nem keletkezik elegendő természetes nedvesség, szakadás léphet fel.

" A hüvelyszárazság gyakran a probléma része, mert a szárazság súrlódást okoz, és ez a fő oka a szakadások és horzsolások előfordulásának" – mondja Dr. Evins.

A hüvelyszárazságban más tényezők is szerepet játszanak.

Menopauza "A hüvely természetes védelmet nyújt, hogy csökkentse a sérülések esélyét. Az ösztrogén jelenléte, amely sokkal magasabb a menopauza előtti nőknél, számos tényező olyan környezetet teremt, amely rugalmasabb és kevésbé sebezhető a felületes bőr vagy a hüvely nyálkahártyájának károsodásával szemben" – magyarázza Evins.

Kezdetben az ösztrogén javítja a véráramlást a területen, ami segít nedvesen tartani a hüvelyt, mondja. A hormon segít megőrizni a hüvely nyálkahártyájának vastagságát, és rugalmasan tartja a környező szöveteket (ezt rugalmasságnak is nevezik).

Evins szerint a posztmenopauzás nőknél alacsonyabb az ösztrogén szintje, ami elvékonyodást, kiszáradást és a hüvely falának gyulladását okozhatja.

Nem elég az előjáték A szexuális izgalom a hüvelyi folyadék kiválasztását okozza. Az UW Medicine szerint, ha kihagyod az előjátékot, vagy nem töltesz elég időt a bekapcsolással, a szervezetednek nincs esélye arra, hogy létrehozza azt a természetes kenést, amely kényelmesebbé teheti a behatolást, és kevésbé valószínű, hogy szakadást eredményez.

A bántalmazás története Bár nem ez a hüvelyszárazság leggyakoribb oka, a szexuális zaklatás története befolyásolhatja a nők szexhez való viszonyát az Észak-Amerikai Szexuális Orvostudományi Társaság szerint .

"A bántalmazás megzavarhatja a nők szexuális reakcióinak szakaszait, kezdve az izgalomtól és a síkosodástól. Azok a nők, akik inkább a fájdalmas, mint az örömteli találkozásoktól félnek a múltban, jobban kiszáradnak" – mondja Evins.

Ezenkívül a múltban a szex során szerzett fájdalmas és traumás élmények arra késztethetik a nő testét, hogy megvédje magát a jövőbeni fájdalomtól, mondja.

"Az ismétlődő fájdalmas élményre számítva a nők önkéntelenül összehúzhatják az erőteljes medenceizmokat, amelyek szűkítik a hüvely nyílását, és nagyobb súrlódást okoznak a behatolás során. Egy másik szó erre az akaratlan izomösszehúzódásra a vaginizmus" – mondja Evins.

Kismedencei izmok "A feszes vagy túlműködő medencefenéki izmok csökkenthetik a véráramlást a hüvelyben és a szeméremtest szöveteiben. Ez hatással van a hüvelyszövet egészségére, és nagyobb valószínűséggel lesz vékony és száraz" – mondja Ashley Rawlins, PT, DPT , a fizikoterápiás orvos, aki a dallasi Origin Physical Therapy kismedencei és szülészeti egészségére specializálódott.

A medencefenék problémái is megnehezíthetik a behatolást, mondja Dr. Rawlins. "Ha a hüvelynyílást körülvevő medencefenéki izmok nem engednek el, ellazulnak és nem nyílnak meg a behatoláshoz, az nagyobb terhelést jelenthet a szövetben, és nagyobb a sérülés veszélye" – mondja.

A hüvelyi vágások egyéb okai A szexuális játékok néha olyan anyagokból készülnek, amelyek irritálják a bőrt, vagy éles vagy durva szélük lehet. Még a rossz irányba dörzsölődő tampon is apró könnyeket okozhat – mondja Rawlins.

Hogyan előzhetők meg a hüvelyi vágások?

Mivel gyakran a hüvelyszárazság a felelős, a szexuális tevékenység során a hüvely nedvességének növelése gyakran a legjobb megoldás. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert erre.

Kenőanyagok

Rawlins szerint a kenőanyag, más néven síkosító, nagyon hasznos eszköz bármilyen behatolás esetén. "Ezek a termékek hosszú utat tettek meg. Elmúltak azok az idők, amikor csak egy vagy két lehetőség volt" – mondja.

Rawlins szerint a vízbázisú síkosítók a legelterjedtebbek a vízbázisú síkosítók. "Lehet, hogy el kell olvasnia a címkét, mert van néhány lényeges különbség a termékek között" – mondja.

Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a síkosító nem tartalmaz irritáló összetevőket, például paraffint, propilénglikolt, glicerint, kőolajat vagy kőolaj alapú összetevőket. "Ezek növelhetik az irritáció, a baktériumok túlszaporodásának, sőt a fertőzések kockázatát, ami tovább ronthatja a bőr egészségét" – mondja Rawlins.

Rawlins azt is javasolja, hogy kerüljék azokat a síkosítókat, amelyeknek illata és íze van, vagy amelyek "felmelegítenek" dolgokat. "Ezek irritálhatják a nyálkahártya szövetét, különösen, ha az már száraz vagy érzékeny."

Az ízesített síkosítók cukrot tartalmaznak, és gombás fertőzéseket okozhatnak az austini Texasi Egyetem Egészségügyi Szolgálata szerint .

Természetes olajok Az olívaolaj és a kókuszolaj természetes, és néhány nő nagyon szereti őket, mondja Rawlins. Az UT Austin University Health Services szerint azonban az olajok beszennyezhetik a szövetet, és alááshatják az óvszer szilárdságát, növelve a törés kockázatát.

Szilikon alapú síkosítók "Ezek a síkosítók nagyon népszerűek, részben azért, mert általában hosszabb ideig tartanak, mint a vízbázisú síkosítók" – mondja Rawlins.

Ha szilikonból készült szexjátékokat vagy vibrátorokat használ, ügyeljen arra, hogy a szilikon alapú síkosítók lebonthatják ezt az anyagot, és apró repedéseket okozhatnak az eszközökön – mondja. "Ez pedig baktériumszaporodást okozhat, amely később Önre vagy partnerére is átterjedhet" – mondja Rawlins.

Rawlins azt javasolja, hogy próbáljon ki különféle kenőanyagokat, hogy megtalálja az Önnek megfelelőt. "Ez nagyon egyéni. Ne csak egy barátod ajánlását fogadd meg, mert nem biztos, hogy az, amit szeretnek, nem a legjobb számodra."

Még több előjáték

A javított nedvesség, amely jellemzően az előjáték eredménye, csökkenti a súrlódást és a hüvelyi vágások lehetőségét, mondja Evins. A fokozott előjáték időt (és motivációt) ad a hüvelynek, hogy természetes módon bekenje magát.

Szexuális pozíciók

Ha behatolást is magában foglaló nemi életet folytat, bizonyos pozíciók valószínűbbé tehetik a hüvelyi vágásokat vagy a fájdalmas súrlódást, mondja Evins. "Próbáljon olyan pozíciókat, amelyek lehetővé teszik a nők számára, hogy nagyobb kontrollt biztosítsanak a hüvelyi vágások valószínűségének csökkentése érdekében" – mondja.

Hüvelyi ösztrogén

Azok a posztmenopauzás nők, akiknek problémái vannak a hüvelyszárazsággal, beszélhetnek a szolgáltatóval az FDA által jóváhagyott hüvelyi ösztradiol termék használatáról. A receptre kapható terápia különböző formákban kapható, beleértve a krémeket, tablettákat és hüvelykúpokat, mondja Evins.

Fizikoterápia

Ha a szolgáltató úgy találja, hogy a hüvelyi vágások a medencefenék túlműködésével kapcsolatosak, egy medencefenéki problémákra szakosodott fizikoterapeuta segíthet, mondja Rawlins.