7 tény a hüvelyről

2023.06.24

Sok tévhit övezi a hüvelyre vonatkozó információkat. Itt vannak a tények.

Sok mítosz és téves információ övezi a hüvelyt. Például azt olvashatja a neten, hogy a szűzhártya – a hüvelynyílást részben lefedő membrán – csak az első közösülés során törhet el. Bár ez gyakori, a szűzhártya elszakadhat más körülmények között, például erőteljes testmozgás során, az Ohio Állami Egyetem szerint .

A Clinical Anatomy folyóirat szerint a női magömlés létezését megerősítő bizonyítékok is csak az elmúlt években jelentek meg . Az orvosi közösségben folytatódott a vita arról, hogy létezik-e, annak ellenére, hogy a bizonyítékok – egy részük közel 2000 évvel ezelőttre datálható – azt sugallják, hogy a jelenség valódi.

A tények és a fikció elválasztása érdekében hét tényt gyűjtöttünk össze, amelyeket érdemes tudni a női hüvelyről.

1. A HÜVELY CSAK EGY RÉSZE A NŐK PRIVÁT RÉSZEINEK

Néha a nő teljes nemi szervét hüvelynek nevezik. Valójában azonban a női magánszemélyek külső részét vulvának hívják. A National Vulvodynia Association (NVA) szerint ez magában foglalja a belső és külső szeméremajkakat, a csiklót, a csiklóburkot, valamint a húgycső és a hüvely nyílását .

A tényleges hüvely egy belső szerkezet, a női reproduktív rendszer többi részével együtt, beleértve a méhnyakot, a méhet, a petefészkeket és a petevezetékeket (amelyeket néha petevezetékeknek is neveznek).

2. A KEGEL GYAKORLATOK ERŐSÍTIK A MEDENCEFENÉK IZMAIT

A The Journal of Sexual Medicine szerint a Kegel gyakorlatok segíthetnek azoknak a nőknek, akiknek problémái vannak az orgazmus elérésével, de erősítik a medencefenék izmait is. Ez segíthet azoknak a nőknek, akiknek nehézséget okoz a vizelet, a széklet vagy a gázok megtartása.

"Ezeket a gyakorlatokat szinte bárhol elvégezheti" – mondta Dr. Courtney Leigh Barnes, a Missouri Egyetem nőgyógyásza.

"A Kegel gyakorlat elvégzéséhez tegyen úgy, mintha abbahagyná a pisilést, és tartsa néhány másodpercig, vagy dugja be az ujját a hüvelybe, és feszítse meg az izmait" - mondta Barnes. "Ezek a gyakorlatok a kismedencei szervek prolapsusának elősegítésére is használhatók."

A The Lancet folyóirat szerint a kismedencei szervek prolapsusa olyan állapot, amelyben a medence szervei – a hólyaghoz hasonlóan – leesnek és a hüvelynek nyomódnak .

3. A PROBIOTIKUS KIEGÉSZÍTŐK SEGÍTHETNEK MEGŐRIZNI AZ EGYENSÚLYT

A probiotikumok, más néven "barátságos baktériumok ", népszerű kezelésekké váltak a "rossz" baktériumok ellen, amelyek károsíthatják a szervezetet. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy segítik az emésztést, és leküzdik a hasmenést és a bélgyulladást.

Néhány tanulmány arra is utalt, hogy a probiotikumok használata segíthet a hüvelyi fertőzések, például a gombás fertőzések ellen, de Barnes szerint "nincs elég bizonyíték egy konkrét ajánlás megtételére".

"További kutatásra van szükség annak érdekében, hogy biztosan megtudjuk, mikor, mennyit és milyen típusú probiotikumok hasznosak" - mondta.

Barnes elmondta, hogy voltak olyan betegek, akik krónikus hüvelyi fertőzésben szenvedtek, és a probiotikumok bevétele után jobban érezték magukat.

"Ha visszatérő hüvelyi fertőzésben szenvedő páciensem van, probiotikumokat fogok ajánlani erjesztett kecsketej formájában" - mondta, de ez nem mindenkinek megfelelő.

4. A KIBOCSÁTÁS MIATT A NŐKNEK AGGÓDNIUK KELL

Bár a hüvely az NHS webhelye szerint öntisztító szervnek számít, és bizonyos váladékozás normális, ez nem jelenti azt, hogy nem sérülékeny.

"Minden túlzottnak, fájdalmasnak, irritálónak vagy kellemetlen szagú hüvelyváladékot orvosnak kell értékelnie" - mondta Barnes.

Egyes nők megpróbálják saját maguk diagnosztizálni a hüvelyi fertőzéseiket otthon, és vény nélkül kapható gyógyszereket használnak. "Sajnos a kutatások kimutatták, hogy a betegek nem túl pontosak az öndiagnózist illetően" - mondta Barnes.

Azt javasolja, hogy a nőket vizsgálják ki, ha rendellenes váladékozás van. Bár néha olyan egyszerű, mint egy gombás fertőzés, "máskor a fertőzés bonyolultabb lehet, vagy akár szexuális úton terjedő fertőzés is lehet " - mondta.

5. A SZEX KÉPES MEGŐRIZNI A HÜVELY EGÉSZSÉGÉT

Az American College of Obstetricians and Gynecologists szerint a nők életének különböző szakaszaiban – beleértve a szülést és a szoptatást , valamint a normál öregedést és a menopauzát – a szervezet hormonális változásokon megy keresztül, amelyek hüvelyszárazsághoz vezethetnek .

" Az ösztrogén segít megőrizni a hüvely egészségét és kenését" - mondta Barnes. "Amint az ösztrogénszint csökken, a hüvely kiszáradhat, és néha még fájdalomforrás is lehet."

A szakértők szerint a szex megakadályozhatja a hüvely elvékonyodását és feszességét. "A biztonságos hüvelyi közösülés segíthet megőrizni a hüvely egészségét és kitágultságát" - mondta Barnes.

A közösülés kényelmesebbé tétele érdekében síkosítók használatát javasolta. Azok a nők, akik rendkívüli szárazságot és kényelmetlenséget tapasztalnak, hormonális terápiák alkalmazása lehet tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk vagy krémek formájában.

"Vannak bizonyos kockázatok bizonyos típusú hormonterápiákban" - figyelmeztetett.

6. JÓ ÉS ROSSZ BAKTÉRIUMOK

Normális, ha baktériumok vannak a hüvelyben. Valójában van néhány laktobacillus néven ismert baktérium, amely a hüvely savasságát a normál tartományban tartja a Frontiers in Microbiology folyóirat szerint .

De néha a jó és a rossz baktériumok közötti egyensúly felborulhat. Amikor ez megtörténik, a nők kellemetlen szagú váladékozást tapasztalhatnak, vagy viszketést vagy égő érzést tapasztalhatnak, mondta Barnes.

De vannak módok arra, hogy a nők megőrizzék hüvelyük egészségét, és megtartsák a jó baktériumokat.

"Mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy kerüljék az öblítést" - mondta Barnes. "A hüvely kiöblítése bármivel, ami elpusztíthatja a laktobacillusokat, más típusú problémás baktériumok túlszaporodását eredményezheti."

Azt is javasolta, hogy csak a szőrrel borított bőrterületeket tisztítsa meg a szappanokkal.

"A víz elegendő a nem szőrös területek tisztításához" - mondta.

7. A CSIKLÓ SOKKAL NAGYOBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK

A klitorisz és a bulbo-klitorális szerv anatómiai vizsgálata szerint a csiklónak 8000 idegvégződése van , amelyek célja a szexuális élvezet – ez körülbelül ugyanannyi, mint a pénisz végén, de a két makk mérete miatt. , a csiklóban lévő idegvégződések sűrűsége körülbelül 50-szer nagyobb – írja a folyóirat.

A csikló, amely egy kis rózsaszín szerv, amely a csiklóbúra alatt helyezkedik el, az élvezet erőműve. Bár a Clinical Anatomy folyóirat szerint körülbelül 3-4 hüvelykre (9-11 cm) nyúlik be a hüvelybe, a csikló "külső" szervnek számít. Amint azt a kutatók az Obstetrics and Gynecology folyóirat 2011-es cikkében megjegyezték, "a makk és a test látható, míg a gyökerek rejtve vannak, ezért nem "belső".