6 ok, ami felelős lehet azért, ha nincs orgazmusod

2021.10.19

A rendszeres orgazmus nem csak a jó szexuális életről, az élvezetek előtérbe helyezéséről szól - hanem valami olyasmiről is, ami az agyunkra és a testünkre is jó hatással van. Sok nő számára viszont kifejezetten nehéz, hogy orgazmusa legyen, ami hosszú távon egy párkapcsolatot is komoly kihívás elé állíthat. Ha számodra is ismerős a probléma, akkor mindenképpen tudnod kell, milyen okok állhatnak a hátterében, és mit tehetsz azért, hogy ezeket megszüntesd.

1. Kevésszer végzel önkielégítést

Az orgazmust sokan tanult készségnek tartják, és úgy vélik, hogy az önkielégítés gyakorlásának is kulcsfontosságú szerepe van benne. Könnyen előfordulhat viszont, hogy egy nő nem érez automatikusan késztetést arra, hogy rendszeresen maszturbáljon, vagy legalábbis annyiszor, hogy kitapasztalja, mi jó neki. Ez viszont az orgazmusra is kihatással lehet. Ha tehát hosszú ideje küzdesz azzal, hogy orgazmusod legyen, és ritkán, vagy egyáltalán nem maszturbálsz, akkor itt az ideje, hogy változtass rajta.

2. Szégyenérzeted van vagy szexuális traumát éltél át

Még mindig gyakran találkozhatunk olyan társadalmi elvárásokkal, hogy a testünknek tökéletesnek kell lennie, nem szabad túlságosan élveznünk a szexet, vagy nem szabad, hogy életünk során sok partnerünk legyen, mert megszólnak miatta. Ezeken túl pedig sokaknak traumatikus szexuális élménye is volt, ami akár még évek múlva is meggátolhatja őket abban, hogy egy figyelmes partnerrel átadják magukat az élvezeteknek. Ha úgy érzed, hogy hasonló okok miatt te sem tudod elengedni magad, érdemes beszélned egy szexterapeutával, aki segíthet felismerni a pontos gátló okokat, és utat mutatni, hogyan szabadulhatsz meg tőlük.

3. Fizikai ok áll a háttérben

Egy bizonyos kor után, ami nagyjából 50 év körülre tehető, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatsz orgazmuszavart. Az életkor előrehaladtával ugyanis a nemi hormonok termelése lelassul, ezáltal pedig a szexuális izgalom és az orgazmus elérése is nehezebb lehet. Az is előfordulhat, hogy a testedben a medencefenék izmai nem elég erősek, és ez szab gátat abban, hogy orgazmusod legyen. A megoldás ebben az esetben a kifejezetten erre a területre irányuló Kegel-gyakorlatok elsajátítása és rendszeres ismétlése.

4. Depresszióval vagy szorongással küzdesz

A depresszió és a szorongás, valamint az azokra felírt antidepresszánsok is negatívan hathatnak a szexuális életedre. Már maga a lehangolt állapot sem kedvező, de gyógyszeres kezelés esetén a szervezet szerotoninszintje is felborul, ami egyéb kellemetlen mellékhatásokon kívül a szexuális vágy elfojtását és az orgazmus meggátolását okozhatja. Ha szorongsz vagy depressziós vagy, ne habozz konzultálni egy terapeutával. Ha pedig gyógyszeres kezelésre van szükséged, mindenképpen beszéld meg vele, hogy melyik gyógyszer hogyan hathat a szexuális életedre, és kérd, hogy azt a készítményt ajánlja, ami a legkevesebb mellékhatással jár.

5. Nem vagy teljesen összhangban a partnereddel

Ha egyedül képes vagy az orgazmusra, de a partnereddel nem, biztos lehetsz benne, hogy nem vagy egyedül a problémával. Ez egy gyakori panasz, ami általában abból adódik, hogy nincs meg a partnereddel a teljes összhang, amelynek következtében nem engeded el magad eléggé. Ennek oka lehet egy párkapcsolati konfliktus is, de szimplán az is állhat a háttérben, hogy nem beszéltetek arról, kinek mi a legjobb a szexuális együttlétek során. A mélyebb párkapcsolati problémákra nincs gyors megoldás, de ha ez áll az orgazmusod hiánya mögött, akkor tekints rá egy olyan jelként, ami arra ösztönöz, hogy végre teljesen őszintén beszélgessetek egymással, és biztosak legyetek abban, melyikőtök mire vágyik.

6. Túl stresszes vagy

Igen, az is előfordulhat, hogy túl stresszes vagy ahhoz, hogy orgazmusod legyen. Ha túlságosan elfoglalt vagy, és sok problémával kell szembenézned, szex közben is nehezebben engeded el magad. A folyamatos stressz ugyanis a nemi hormonjaidra is negatívan hat, egyúttal pedig csökkenti a szexuális vágyaidat. Ennek megszüntetése érdekében mindenképp kezelned kell a stresszintedet. Törekedj arra, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt a munkád és a magánéleted között, amikor pedig a hálószobába lépsz, hagyj kint minden zavaró tényezőt, és legalább néhány órán keresztül próbálj nem is gondolni rájuk.

https://www.glamour.hu/g-szex/okok-amik-felelosek-lehetnek-azert-ha-nincs-orgazmusod/kxd2pm6