Hanyatló libidó?

2023.06.24

Ha lanyha a libidója, nehézséget okoz az erekció vagy az orgazmus elérése, vagy más szexuális diszfunkció, akkor kísértést érezhet, hogy természetes megközelítést próbáljon ki – elvégre néhány gyógynövényt évezredek óta használnak. Mielőtt azonban elkezdené szedni a szexuális vágyat serkentő kiegészítőket , ismernie kell a korlátaikat és a lehetséges kockázatokat.

Először is, nincs olyan varázstabletta, amely csodálatossá tenné a szexuális életét. A táplálékkiegészítők vagy gyógynövények nem biztosítanak azonnali izgalmat, orgazmust vagy erekciót. "Egyetlen libidót sem ajánlok" erre a célra – mondja Ellen Barnard , a Wisconsin állambeli Madison állambeli A Woman's Touch Sexuality Resource Center okleveles szexuális oktatója.

Barnard szerint azonban az alapvető egészséget támogató étrend-kiegészítők, amelyeket idővel szednek, ugyanúgy javíthatják a szexuális életét, mint a testmozgás vagy az egészséges táplálkozás. Mielőtt bármilyen tablettához fordulna, akár természetes, akár nem, Barnard azt javasolja, hogy vizsgálja meg mindazokat a dolgokat, amelyekre szüksége van a jó szexuális működéshez. Ez inkább szenvedély, több beszéd vagy inkább kapcsolatteremtés a partnereddel?

Sok gyógynövényt szexfokozóként forgalmaznak, de az állítások mögött meghúzódó bizonyítékok rendkívül csekélyek – mondja Ikhlas Khan, PhD , a Mississippi Egyetem Természeti Termékek Kutatóközpontjának igazgatója. Dr. Khan társszerzője a női szexualitás érdekében forgalmazott étrend-kiegészítők áttekintésének a Journal of Ethnopharmacology 2020 áprilisában megjelent cikkében . Az áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy nincsenek magas színvonalú tanulmányok, amelyek igazolnák a nők libidójának hatékonyságát. "Sokkal több kérdés van, mint válasz" – mondja.

Ez nem jelenti azt, hogy ne próbáljon ki olyan kiegészítőket, amelyek potenciálisan javíthatják szexuális életét, de "amennyire csak lehet, tanulnia kell, mielőtt megtenné" – mondja Khan.

Különösen, ha más gyógyszereket is szed, tájékoztassa kezelőorvosát minden olyan gyógynövényről, amelyet kipróbálni szeretne. Egyes kiegészítők megzavarhatják az előírt gyógyszereket. A terhes vagy szoptató nőknek különösen óvatosnak kell lenniük.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem szabályozza a gyógynövényeket, vitaminokat és étrend-kiegészítőket úgy, ahogyan a gyógyszereket szabályozza. Ez azt jelenti, hogy nem hiheti el, amit a termék ígér, mivel ezeket az állításokat nem kell úgy bizonyítani, mint egy gyógyszert.

Ha szexuális zavarokat tapasztal – például orgazmus-zavart, merevedési zavart , hüvelyi fájdalmat , alacsony libidót és hasonlókat –, a legjobb, ha orvoshoz vagy szexterapeutához fordul . Lehetnek olyan kezelések, amelyek bizonyítottabb múltra tekintenek vissza, mint bármelyik vitaminboltban.

Hogyan nőnek a libidó-kiegészítők?

Sétáljon be bármelyik gyógyszertárba vagy egészséges élelmiszerboltba, és olyan teákkal és termékekkel szegélyezett polcokat talál, amelyek azt ígérik, hogy természetes módon felmelegítik szexuális életét. A legtöbb ilyen étrend-kiegészítőnek van mellékhatása, és sok esetben hiányzik a csomagoláson szereplő összetevőkre vonatkozó teljes információ, például, hogy egy adott gyógynövényből mennyi van egy tablettában, és honnan származik a gyógynövény. Ez még nehezebbé teszi értékelésüket.

A számos termék közül, amelyek azt állítják, hogy javítják a szexuális működési zavarokat, íme néhány a legnépszerűbb.

L-arginin

Az L-arginin, amelyet a szervezet félig esszenciális aminosavként termel , kitágítja és ellazítja az ereket, ezért a támogatók azt állítják, hogy segíthet az erekciós diszfunkció (ED) kezelésében. A Pharmacy folyóiratban 2021-ben megjelent áttekintés szerint az L-arginin olyan kiegészítőkkel kombinálva, mint a Lady Prelox, segíthet a szexuális diszfunkcióban szenvedő nőknek, de további kutatásokra van szükség.

A MedlinePlus szerint napi 2,5-5 gramm (g) L-arginin szájon át "valószínűleg" javíthatja a szexuális funkciót ED-ben szenvedő betegeknél. Megjegyzi, hogy a kiegészítő akkor működhet a legjobban, ha egy bevált gyógyszerrel, például Viagra-val együtt szedik , ahol fokozhatja a hatásokat. De ha inkább teljes értékű élelmiszerekből szeretné beszerezni a tápanyagokat, nem pedig kiegészítőkből, a görögdinnye olyan aminosavat tartalmaz , amelyet a szervezet természetesen argininné alakít át. A Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint az argininszint 22 százalékkal nőtt, amikor görögdinnyét naponta fogyasztottak .

Az L-arginin lehetséges kockázatai és mellékhatásai a következők:

 • Alacsony vérnyomás
 • Emésztőrendszeri zavarok - gyomorfájdalom, puffadás , hasmenés
 • Szívproblémák, különösen szívroham után
 • Magas káliumszint vesebetegségben szenvedőknél

Yohimbe

Ez a gyógynövény egy Afrika egyes részein őshonos örökzöld fáról származik. A kéregben lévő vegyületet, az úgynevezett johimbint hagyományosan a férfiak szexualitásának fokozására használják, mondja Khan. Úgy tűnik, hogy a Yohimbe bizonyos előnyökkel jár a férfiak erekciós funkciójában, ha az L-arginin-kiegészítővel vagy vényköteles gyógyszerekkel kombinálják – áll a Turkish Journal of Urology című folyóiratban 2021-ben megjelent metaanalízisben . Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy jót tesz-e a női szexuális funkciónak.

Az Országos Egészségügyi Intézet Nemzeti Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Központja szerint a yohimbe számos súlyos kockázatot jelentenek, többek között:

 • Szívrohamok és rohamok
 • Szorongás
 • Gyors szívverés
 • Fokozott vérnyomás

Ginkgo

A ginkgo a világ egyik legrégebbi élő faja, és a hagyományos kínai gyógyászatban régóta használják a hólyagbántalmaktól a demenciáig mindenre. Formálisan ginkgo biloba néven ismert , és a korai magömlés és a csökkent libidó segítésére szolgál .

Iráni kutatók öt tanulmányának szisztematikus áttekintése, amelyet 2021-ben tettek közzé az Avicenna Journal of Phytomedicine folyóiratban, megállapították, hogy a gyógynövény pozitív hatással lehet a posztmenopauzás nők szexuális funkciójára, valószínűleg azáltal, hogy fokozza a nemi szervek véráramlását, de nincs bizonyíték arra, hogy segítene. bárki más.

A Current Issues in Molecular Biology című folyóiratban 2022 júliusában megjelent tanulmányban a kutatók három randomizált, kontrollált vizsgálatban nem találtak következetes előnyöket a ginkgo biloba-nak a placebóval összehasonlítva.

Khan áttekintése számos kisebb tanulmányt idéz, amelyekben a ginkgot tesztelték a szexuális diszfunkció javítására olyan nőknél, akik antibiotikumot szedtek, egy olyan gyógyszert, amely tompítja az izgalmat, de nem találta hatásosnak, ideértve a Human Psychopharmacology című folyóiratban 2002-ben megjelent 37 nő bevonásával készült tanulmányt is .

A ginkgo levélkivonatok mérsékelt mennyiségben fogyasztva viszonylag biztonságosak, állapítja meg a National Institutes of Health (NIH) . A legtöbb tanulmány a gyógynövényről 120-240 milligrammot (mg) használ naponta, osztott adagokban, a Mount Sinai Medical Centers szerint .

Ennek ellenére a ginkgo szedésének lehetséges mellékhatásai lehetnek, beleértve:

 • Bőrkiütés
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Gyomorpanaszok és székrekedés
 • Szívdobogás
 • Vérzés azoknál, akiknél ismert a vérzésveszély

Ginzeng

A ginzeng növény gyökerét évezredek óta használják a keleti gyógyászatban. A ginzengről úgy gondolják, hogy ahelyett, hogy egy bizonyos testrészre hatna, felerősíti az energiát, és tonikként hat, amely képes újjáéleszteni az ember általános működését – jegyzi meg az American Botanical Council , egy nonprofit szervezet, amely a gyógynövényekről oktatja az embereket.

Khan tanulmánya több kisebb tanulmány pozitív eredményeire hivatkozik, amelyek a gyógynövénynek a menopauzában lévő nők tüneteire és szexualitására gyakorolt ​​hatását értékelték. Az egyikben 62 nő kapott 500 mg gyógynövényt vagy placebót, és egy hónap elteltével a ginzenget szedők kevesebb zavaró menopauzális tünetről és fokozott szexuális funkcióról számoltak be a Complementary Therapies in Medicine 2019 augusztusában megjelent eredményei szerint .

A Complementary Therapies in Clinical Practice folyóiratban 2022-ben megjelent nagyobb áttekintésben a kutatók három külön tanulmányt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy a ginzeng nem gyakorol pozitív hatást a nők szexuális funkciójára.

A ginzeng lehetséges kockázatai és mellékhatásai a következők:

 • Álmatlanság (a legnagyobb panasz az NIH szerint )
 • Emésztési problémák
 • Menstruációs problémák és mellfájdalom
 • Fokozott pulzusszám
 • Magas vagy alacsony vérnyomás

Kava

A Kava a Csendes-óceán déli részébe vezeti vissza örökségét, ahol gyökerét régóta használják bódító szertartási ital készítésére, hasonlóan az alkohol szerepéhez Nyugaton. Az Amerikai Botanikai Tanács szerint ezek a kultúrák a gyógynövényt ellazulás és alvás előidézésére használják, különösen a szorongásos emberek számára, húgyúti betegségek kezelésére stb.

A jobb szexhez is hozzák összefüggésbe, valószínűleg a szorongásra gyakorolt ​​hatása miatt. A Phytotherapy Research 2013-ban megjelent kis tanulmányában , amikor a kutatók kava-kiegészítőket vagy placebót adtak a szorongásos embereknek, azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik szedték, megnőtt a nemi vágy. Azt is megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akiknél csökkent a szorongás, a szexuális funkció és teljesítmény a legnagyobb mértékben javult.

Másrészt a kava jelentős májkárosodással jár, amely az NIH szerint néha súlyos vagy végzetes volt.

A kava egyéb mellékhatásai a következők:

 • Álmosság vagy szédülés (a kava bevétele után a gépjárművezetés vagy gépek kezelése nem javasolt)
 • Emésztési zavar
 • Fejfájás
 • Száraz, hámló bőr

Görögszéna

Ez a lóhereszerű gyógynövény Európa és Afrika egyes részein őshonos, ahol fitoösztrogénben gazdag magvait, amelyek ugyanolyan jótékony hatásúak, mint a női hormonok, fűszerkeverékek összetevőjeként használják. (A magok kivonata kapszulákban és porokban is kapható.) Khan papírja megjegyzi, hogy az arab kultúrákban "minden női probléma kezelésére" használták.

Egy kis tanulmány , amelyet 2015-ben tettek közzé a Phytotherapy Research folyóiratban , megnövekedett szexuális vágyat és izgalmat mutatott azoknál a nőknél, akik ezt a kiegészítőt szedték a kontrollcsoporthoz képest. A Journal of Herbmed Pharmacology folyóiratban megjelent áttekintés azonban vegyes eredményeket mutatott a görögszéna esetében szexuális zavarokkal küzdő menopauzás nőknél. Amint azt Khan papírja megjegyzi, sokkal több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a görögszéna hatékony afrodiziákumnak tekinthető.

A görögszéna mellékhatásai a következők :

 • Hasmenés és hányinger
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Vércukorszint csökkenése (nagy adagban szedve)
 • Allergiás reakciók , például csalánkiütés a test bármely részén, vagy bizsergő vagy viszkető érzés a szájban