Gyakorlatok a korai magömlés ellen

2023.06.24

A Trends in Urology and Men's Health folyóiratban megjelent új tanulmány szerint az edzés ugyanolyan hatékony lehet, mint a gyógyszeres kezelések a korai magömlés kezelésében .

Az áttekintés 54 tanulmányt és közel 3500 résztvevőt vizsgált, hogy megvizsgálja a korai magömlés elleni nem gyógyszeres beavatkozások hatékonyságát.

"Tudjuk, hogy a korai magömlés gyakori panasz a férfiak körében világszerte. A korai magömlés egyértelmű meghatározásának hiánya hatással van a kezelésre, és viszonylag kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre" – mondta Lee Smith, PhD vezető szerző, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem közegészségügyi professzora. , Anglia, egy sajtóközleményben .

Az áttekintés eredményei azt sugallják, hogy a fizikai gyakorlatok, beleértve a futást és a medencefenéki edzéseket, segíthetnek a korai magömlés kezelésében, mondta Dr. Smith.

Mennyire gyakori a korai magömlés?

Mivel a korai magömlésnek nem létezik egyetlen definíciója, a becslések arra vonatkozóan, hogy hány férfi tapasztalja ezt, az Egyesült Királyság kutatói szerint igen eltérő. A tanulmánytól függően a prevalencia a férfiak 30 százalékától 83 százalékig terjed - írták.

A Mayo Clinic a korai magömlést úgy definiálja, mint a férfi, aki hamarabb magömlik, mint szeretné, miközben szexel. Ha ez csak ritkán fordul elő, az nem ad okot aggodalomra.

Egy férfinál korai magömlést diagnosztizálnak a következő forgatókönyvek esetén:

  • Mindig vagy majdnem mindig ejakulál a behatolás után 1-3 percen belül
  • Soha vagy csak ritkán képes késleltetni a magömlést szex közben
  • Szomorúnak és frusztráltnak érzi magát az ejakuláció időpontja miatt, és ennek következtében hajlamos elkerülni a szexuális intimitást

A rendszeres testmozgás segíthet a férfiaknak késleltetni a magömlést

A szerzők azt találták, hogy a rendszeres fizikai aktivitás mint beavatkozás ígéretes eredményeket hozott a kutatási áttekintésükben elemzett számos tanulmányban.

Például egy 105 résztvevővel végzett vizsgálat azt találta, hogy a heti ötszöri 30 perces futás ugyanolyan mértékben meghosszabbította a látenciaidőt (az ejakulációig eltelt időt), mint a dapoxetin, egy szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátló (SSRI) gyógyszer bevétele, amelyet korai magömlés esetén engedélyeztek külföldön . Az Egyesült Államok.

Két másik tanulmány a jógát statisztikailag szignifikáns javulással kapcsolta össze az ejakuláció késleltetésében.

A medencefenék gyakorlatai szintén segíthetnek

A medencefenék izomzatának gyakorlása bizonyos előnyökkel is járt. Azok a férfiak, akik medencefenéki gyakorlatokat gyakoroltak, a lappangási időt átlagosan 1 percről 3 percre növelték.

Az Észak-Amerikai Szexuális Orvostudományi Társaság (SMSNA) szerint a medencefenék izmai szerepet játszanak az ejakulációban, és azok a férfiak, akik erősíthetik és javíthatják a medenceizmok kontrollját, késleltethetik az ejakulációt azáltal, hogy ellazítják a perineális izmaikat .

A Mayo Clinic szerint a Kegel-gyakorlatoknak is nevezik, a medencefenék edzései segíthetnek megerősíteni ezeket az izmokat .

A korai magömlés elleni gyógyszer korlátozott

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem hagyott jóvá egyetlen gyógyszert sem kifejezetten a korai magömlés ellen, bár az orvosok felírhatnak bizonyos gyógyszereket a címkén kívül.

A helyi zsibbadást okozó szerek csökkenthetik az érzést, és segíthetnek késleltetni az ejakulációt. Az Amerikai Urológiai Egyesület szerint vannak olyan orális gyógyszerek is, amelyek segíthetik az orgazmus késleltetését, beleértve az antidepresszánsokat , fájdalomcsillapítókat és az erekciós zavarok kezelésére használt gyógyszereket .

"Tekintettel arra, hogy a gyógyszereknek gyakran vannak mellékhatásai, úgy tűnik, hogy a korai magömlés elkerülésére a legjobb gyógyszer a testmozgás lehet, és ez a lehetőség nagyobb tanulmányokat és további vizsgálatokat igényel" - mondta Smith.

Az erekciós zavarok kezelése segíthet a korai magömlés kezelésében

Az áttekintésben szereplő tanulmányok némelyike ​​előnyökkel jár, ha a korai magömlésben szenvedő férfiakat egyidejű merevedési zavarral (ED) is kezelték , jegyzi meg Raevti Bole, MD , a Cleveland Clinic urológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

"Egyetértek azzal, hogy az ED kezelése (ha van) nagyon fontos kezdeti kezelés" - mondja.

Fontos, hogy több kezelési lehetőséget mérlegeljen

A szisztematikus áttekintések hasznosak lehetnek, mivel számos tanulmány eredményeit konszolidálni tudják, mondja Dr. Bole.

De még egy jól kivitelezett szisztematikus áttekintés is csak annyira jó, mint a benne szereplő tanulmányok – mutat rá. Mivel az áttekintésben szereplő tanulmányok közül sok nem ugyanazt a definíciót használta a korai magömlésnek, különböző típusú betegek lehetnek, akiknek különböző mértékű korai magömlésük van, mondja Bole.

"A bevont vizsgálatokban is kis számú beteg vett részt, ami megnehezíti annak eldöntését, hogy az eredmény a kezelésnek vagy a véletlennek köszönhető-e" – teszi hozzá.

Mindazonáltal az áttekintés azt mutatja, hogy fontos több lehetőséget mérlegelni a korai magömlés kezelésekor. "Sok tényező befolyásolja a korai magömlést, beleértve a hormonokat, a stresszt, a szorongást, a korábbi szexuális epizódokat és az [általános] erekciós funkciót" - mondja.

Mivel minden beteg egy kicsit más, ezért nincs mindenki számára megfelelő kezelés. "Gyógyszeres kezelés, testmozgás, tanácsadás, szexterápia , jóga, medencefenék rehabilitáció, alapbetegségek kezelése – mindezek a dolgok szerepet játszanak" – mondja.

Aggódik a korai magömlés miatt? Beszéljen orvosával

Az is fontos, hogy a betegek megértsék, hogy sok férfi aggódhat a korai magömlés miatt, és nem szégyen erről beszélni az orvosával – mondja Bole.

"Sokszor a páciensek beszélnek velünk, és rájönnek, hogy az ejakuláció késleltetése tekintetében nagyon is a normál tartományon belül vannak. Egyszerűen nem tudták, mi a "normális"" – mondja Bole. "De ha diagnosztizálunk egy problémát, akkor együtt dolgozhatunk a megoldáson."