Férfi és női személyiségek

2023.06.24

Ha olykor úgy tűnik, hogy a férfiak és a nők különböző bolygókról származnak, annak az lehet az oka, hogy nagy különbségek vannak a személyiségükben – derül ki egy új tanulmányból.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nők körülbelül 18 százaléka hasonló a férfiakéhoz, a férfiak 18 százaléka pedig a nőkhöz. De a nők többségének olyan személyiségjegyei vannak , amelyek teljesen eltérnek a férfiakétól, és fordítva, állítják a kutatók.

A férfiak általában dominánsabbak (erőteljesebbek és agresszívabbak) és érzelmileg stabilabbak , míg a nők érzékenyebbek, melegebbek (figyelmesek másokra) és félelmetesebbek – állapította meg a tanulmány.

"Pszichológiailag a férfiak és a nők szinte különböző fajok" - mondta Paul Irwing, a Manchesteri Egyetem kutatója.

Irwing szerint az új eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy egyes karriereket miért a férfiak (például a mérnökök) uralnak, másokat pedig a nők (például a pszichológiai tudományokat).

"Az emberek önmagukban választják ki személyiségüket, és azt, hogy mit gondolnak az alkalmasság szempontjából" - mondta Irwing.

A ma (január 4-én) a PLoS ONE folyóiratban megjelent cikk azonban kritikát kapott a területen dolgozóktól, akik azt állítják, hogy a kutatók által az eredmények kiszámításához használt módszerek hibásak, és hogy a férfiak és a nők nem különböznek egymástól ennyire. minden.

Mennyiben különböznek a férfiak és a nők?

Irwing és munkatársai több mint 10 000, 15 és 92 év közötti egyesült államokbeli ember információit elemezték, akik személyiségtesztet végeztek. A teszteket a személyiség 15 aspektusának mérésére tervezték, beleértve a melegséget, az érzelmi stabilitást, a dominanciát, az élénkséget, a szociális merészséget, az érzékenységet és a változásokra való nyitottságot.

A kutatók ezután összevonták a pontszámokat ezeken a személyiségi aspektusokon, hogy kiszámítsák a férfiak és a nők közötti személyiség "globális különbségét". A "globális különbség" lényegében az összes különbség összege.

Marco Del Giudice, az olasz Torinói Egyetem kutatója szerint a korábbi tanulmányok alábecsülték, hogy a nemek valójában mennyiben különböznek egymástól, mert ehelyett az átlagos pontszámot számolták ki.

Kritika

Az eredmények azonban ellentmondanak a pszichológusok körében uralkodó nézetnek, miszerint összességében a férfiak és a nők több szempontból is inkább hasonlítanak egymáshoz, mintsem különböznek egymástól, többek között személyiségjegyeikben is.

Janet Shibley Hyde, a Wisconsini Egyetem pszichológia és nőkutatás professzora, aki 2005-ben publikált egy tanulmányt, amely befolyásolta ezt a hipotézist, azt mondta, hogy az új tanulmány nem dönti meg ezt a nézetet.

Kezdetben a vizsgálatban részt vevő férfiak és nők felmérték saját személyiségjegyeiket. Az emberek hajlamosak lehetnek úgy értékelni magukat, hogy az megfeleljen a nemi sztereotípiáknak, mondta Hyde. – Nem túl férfias azt mondani, hogy érzékeny vagy – mondta.

Hyde azt is mondta, hogy ha a 15 személyiségvonást a "globális különbség" kiszámítására használja, akkor olyan értéket kap, amelynek nincs tényleges jelentése.

"Ez tényleg értelmezhetetlen, nem jelent semmit" - mondta Hyde.

Ezen túlmenően, ahogyan a kutatók összetörték a számukat, torzítja az eredményeket, mivel módszerük maximalizálja a hímek és nők közötti különbségeket – mondta Hyde.

Patrick Ian Armstrong, az Iowa Állami Egyetem pszichológiaprofesszora egyetértett Hyde értékelésével. Armstrong rámutatott, hogy a "globális különbség" érték valójában annál nagyobb lesz, minél több személyiségtényezőt vesznek figyelembe a kutatók (tehát 15 tényező elemzése nagyobb különbséget mutat, mint öt tényező elemzése).

Tekintettel a tanulmány módszereivel kapcsolatos problémákra, "nem olyan nyitott és lezárt ügyről van szó, mint ahogyan azt állítják" - mondta Armstrong. "A kérdéseket, amelyekre válaszolni próbálnak, valószínűleg még mindig érdemes feltenni" - mondta Armstrong.

Adja tovább: A férfiak és a nők személyisége világok különböznek egymástól, állítja egy új tanulmány, de más kutatók szerint ez nem így van.