Csikló orgazmus vagy hüvelyi orgazmus?

2021.10.19

A női orgazmus: vaginális vagy klitorális orgazmus? Csikló orgazmus vagy hüvelyi orgazmus?

A női orgazmus formáiról

A férfiak és a nők orgazmus élménye abból a szempontból igen különböző, hogy egy férfi általában egyértelműen el tudja dönteni, hogy az érzés, amit érez, az orgazmus-e vagy nem. A nők esetében is a legtöbbször ez egyértelmű, de mégis inkább egy skáláról beszélhetünk, amelynek az egyik végén a tetőzési fázis (plató fázis) nagyon kellemes érzése van, a másik végén pedig az orgazmus. Nem mindig lehet egyértelműen megkülönböztetni ezt a két élményt.
Régóta kérdés a vaginális (tehát a hüvely ingerlése által kiváltott) és a klitorális (tehát a csikló és a kisajkak ingerlése által kiváltott) orgazmus összehasonlítása. Számos vizsgálat bizonyította, hogy az orgazmusnak az élmény szempontjából nincsen kettő vagy több típusa, tehát mind a vaginális mind a klitorális orgazmus élménye, érzése ugyanolyan. A hüvelyi orgazmus kiváltásában is az esetek többségében a csikló és a kisajkak ingerlése jelentős szerepet játszik, akár a mozgások által közvetetten, illetve szándék nélkül ingerelve azokat, vagy direkt, szándékos közvetlen ingerléssel. A nők nagyobb része inkább klitorális ingerléssel jut el az orgazmushoz és csupán a nők harmada képes vaginális orgazmusra.
Fontos hangsúlyozni, hogy alapvetően nincs különbség az érzésben, az élményben, és azt is, hogy mindkét esetben ugyanazok a folyamatok zajlanak le, így nem indokolt ennek a kettőnek a megkülönböztetése. (Különbségek viszont adódhatnak a kapcsolódó hiedelmek, sémák, elképzelések, elvárások miatt.)
Lényes, hogy minden nő szempontjából létezik egy olyan ideális közösülési mód, ami a személyes klitorális és vaginális érzékenysége szempontjából megfelelő.
A személyes igények, elvárások és élmények igen különböznek. Vannak, akik számára az jelent a problémát, hogy nem jutnak el az orgazmusig, míg mások a vaginális úton elért, vagy a többszörös orgazmus elérésének hiánya okoz gondot.