BDSM szerepjáték: Hogyan működik?

2023.06.24

Orvos és beteg. Mester és rabszolga. A BDSM szerepjátéknak végtelen változata van.

A BDSM, amely a rabságot és a fegyelmet, az uralmat és az alávetettséget, valamint a szadizmust és a mazochizmust jelenti, számos szexuális gyakorlatot foglal magában. Nem minden szexuális szerepjáték tartozik a BDSM kategóriájába, de a szerepjátékot általában a BDSM lényeges elemének tekintik.

A BDSM szexuális szerepjátékban két vagy több ember is részt vehet, akik "eljátszanak" egy adott jelenetet vagy fantáziát. Ez történhet személyesen vagy virtuálisan, például egy chatszobában vagy e-mailben. Ha a szerepjáték a BDSM része, akkor általában legalább egy egyén dominanciát mutat a másikkal szemben.

A forgatókönyvek lehetnek egyszerűek és rögtönzöttek, vagy kifinomult jelmezeket, kellékeket vagy forgatókönyvet igényelhetnek. Lényegében mindenki olyan valakinek vagy valaminek adja ki magát, aki nem az. ( 1 )

Különféle BDSM-szerepjáték-forgatókönyvek

Egy szerepjátékos jelenetben a résztvevők bármilyen helyzetet eljátszhatnak. A lehetőségek korlátlanok.

Néhány népszerű karakter forgatókönyv:

 • Orvos vagy nővér és beteg
 • Tanár és diák
 • Főnök és alkalmazott
 • Mester és rabszolga
 • Ügyfél és sztriptíztáncos
 • Ezermester és háziasszony
 • Fotós és modell
 • Háztulajdonos és szobalány
 • Rendőr és bűnöző
 • Felnőtt és gyerek
 • Ember és állat

Emellett sok BDSM-követő gender-játékot (amikor egy vagy több résztvevő az ellenkező nem szerepét ölti) vagy "megerőszakolható" fantáziajátékot (amikor az egyik résztvevő úgy tesz, mintha erőszakmentesen kényszerítik egy nemkívánatos szexuális aktusra). (1)

A foglalkozások tartalmazhatnak erőelemeket (adni, cserélni vagy elvenni), érzéseket (fájdalom vagy érzékszervek használata) és pszichológiát (elmejátékok). ( 2 )

A szerepjáték történhet privát vagy nyilvános helyen, nézőkkel vagy anélkül.

A résztvevők gyakran viselnek jelmezeket, hogy eljátsszák a szerepet. A népszerű BDSM-felszerelések közé tartozik a pompomlány egyenruha, egy rendőri egyenruha, egy francia szobalány-ruha, egy iskolai diák egyenruha vagy egy nővér egyenruha. Ezenkívül a BDSM közösségben sokan úgy döntenek, hogy bőrruhát viselnek. (1)

A játékosok a szerepjátékban: Tops vs. Bottoms

Általában a BDSM munkamenet minden résztvevője meghatározott szerepet tölt be.

A domináns játékos, akit "csúcsnak" is neveznek, általában a parancsok kiosztásáért felelős, és rendelkezik minden hatalommal. Az alázatos játékos, vagyis az "alul" követi a parancsokat. Egyes kapcsolatokban a partnerek felváltva töltik be a felső és az alsó szerepet. Ezt "kapcsolónak" nevezik.

Amikor az esemény véget ért, a résztvevők visszatérnek szokásos, mindennapi szerepeikhez, és visszaállnak a megszokott tekintélyük.

Ritkább esetekben egyes párok teljes munkaidőben BDSM-kapcsolatokat folytatnak, amelyeket "24/7-nek" neveznek. Ezekben a helyzetekben teljes áramcsere zajlik, ami azt jelenti, hogy a hatalmi szerepek állandóak, nem pedig ideiglenesek. (1)

A szerepjáték pszichológiája: Miért szeretik az emberek?

A BDSM-szerepjátékban szerepet játszó pszichológiai tényezőket vizsgáló kutatások korlátozottak, de vannak olyan dokumentált tanulmányok, amelyek meglátásokat tárnak fel. (1)

A Psychology of Consciousness: Theory, Research and Practice folyóiratban megjelent cikkben a tudósok azt találták, hogy azok számára, akik a BDSM-et gyakorolják, a BDSM-cselekményekben való részvétel "kellemes módosult tudatállapotot hozhat létre". ( 3 )

Ezen túlmenően a 14 tapasztalt BDSM-művelő esetében a kutatók felfedezték, hogy a BDSM-mel való találkozások összességében a pszichológiai stressz csökkenésével és a szexuális izgalom növekedésével járnak.

Egy másik tanulmány, amely a Journal of Sexual Medicine -ben jelent meg , a BDSM-et gyakorló emberek pszichológiai jellemzőit vizsgálta. ( 4 )

Az eredmények felfedték, hogy a BDSM gyakorlói kevésbé neurotikusak, extrovertáltabbak, lelkiismeretesebbek, nyitottabbak az új tapasztalatokra, kevésbé érzékenyek az elutasításra, és magasabb a szubjektív jólét érzése, mint azok, akik nem vettek részt BDSM tevékenységekben .

Az egyetlen megfigyelt negatív tulajdonság az volt, hogy a BDSM-gyakorlók kevésbé voltak kedvesek, mint mások. (4)

A pontszámok általában pozitívabbak voltak a felsőbb szerepekben, mint az alsóbb szerepekben. De mind a BDSM felsők, mind az alsók pozitív tulajdonságokat mutattak a nem BDSM-et gyakorló kontrollokhoz képest. (4)

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a BDSM-et gyakorló egyének hajlamosak saját személyiségük bizonyos aspektusait belefoglalni szerepjátékaikba. Mások úgy gondolják, hogy az előadás inkább egy menekülési fantázia, amely mentesítheti a résztvevőket a mindennapi társadalmi vagy nemi nyomás alól.

Biztonságos szavak, szerződések és egyéb biztonsági intézkedések a szerepjátékban

Sok BDSM-kapcsolatban a résztvevők biztonsági terveket dolgoznak ki annak biztosítására, hogy szerepjátékaik ne lépjenek át egy határt.

A "biztonságos" szó egy megállapodott szó vagy kifejezés, amelyet a sub kimondhat a munkamenet során, ha azonnal abba akarja hagyni a műveletet.

A Lovehoney brit szexjátékmárka által végzett felmérés szerint a legnépszerűbb biztonságos szavak a következők: "piros", "ananász", "banán", "narancs" és "barack". ( 5 ) Különösebb választások is felkerültek a listára, mint például "Donald Trump" és "Elmo".

Az írásos szerződés egy másik népszerű módja annak, hogy a BDSM-kapcsolatban részt vevő felek ismertessék preferenciáikat. Bár jogilag nem kötelező erejűek, ezek a megállapodások lehetővé teszik minden személy számára, hogy beleegyezését adja, és azonosítsa a korlátozásokon kívüli cselekményeket.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a biztonság és a bizalom a két legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor BDSM-kapcsolatba lép.

A Nemzeti Koalíció a Szexuális Szabadságért forrásokat és tippeket kínál a BDSM-üléshez való hozzájárulás megállapításához. ( 6 ) A szervezet szerint egy személynek sok kérdést fel kell tennie, mielőtt engedélyt adna. Néhány példa arra, hogy milyen kérdéseket kell feltenni:

 • Kik fognak részt venni vagy megfigyelni a jelenetet?
 • Mit akarsz mit csináljak?
 • Hogyan állíthatjuk meg, ami történik (biztonságos szó)?
 • Mikor lesz a jelenet?
 • Hol szabad megérinteni?
 • Milyen védelmet fogunk alkalmazni?
 • Szexuális úton terjedő betegségre (STD) teszteltek ? Mik az eredmények?

A szakértők hangsúlyozzák, hogy nem szabad BDSM-kapcsolatba lépnie, ha nem elégedett a beleegyezési feltételekkel és megállapodásokkal.