Az orgazmus biológiája

2022.07.19

A szexuális aktus csúcspontja az orgazmus, vagy más néven kielégülés, mely egy különleges, más testi érzethez nem hasonlítható élmény. A férfiak és a nők orgazmusának létrejöttéhez számos, egymással szorosan összehangolt testi-lelki folyamat szükséges. Az alábbiakban bemutatjuk, mi történik a női szervezetben szexuális izgalom és orgazmus során.

A szexuális izgalom kezdetén, a szerelmi előjáték alatt erotikus ingerek hatására - pl. erotikus gondolatok, csók, nemi szervek érintése - a hüvelyben fokozódik a váladéktermelés, így az sikamlósabbá válik, a nagyajkak, kisajkak megduzzadnak és a csiklóban vérbőség jelentkezik. Mindez előkészíti a hüvelyt a hímvessző befogadására. Eközben az egész test "izgalomba jön", azaz szaporább lesz a szívverés, légzés, emelkedik a vérnyomás, a bőr kipirul, melegségérzés önti el a testet.

A közösülés során, amikor a merev hímvessző a hüvelybe hatol, ritmikus mozgása további ingereket jelent a nő számára. A hüvely és a kismedence izmai megfeszülnek, szorosan körbefogják a péniszt. Amikor a szexuális izgalom a tetőfokára hág, bekövetkezik a feszültség oldása, azaz az orgazmus, mely egy néhány másodpercig tartó, kellemes testi-lelki élmény. Orgazmus során a hüvely fala szorosan ráfeszül a hímvesszőre, majd a méh izmaival együtt néhányszor ritmusosan összehúzódik. Eközben nagy mennyiségű oxitocin szabadul fel - melyet boldogsághormonnak is neveznek - és ellazultságot, kellemes közérzetet idéz elő.

Az orgazmus után a test megpihen, a légzés, szívverés csökken, az izmok ellazulnak, a hüvelyi vérbőség és váladéktermelés is megszűnik. Jelentős különbség a nők és a férfiak orgazmusa között, hogy a férfiaknál a kielégülést egy ún. ingerelhetetlen fázis követi, amikor nem képesek újra erekcióra, míg a nőknél ilyen nincs, tehát akár ismételten izgalomba jöhetnek.

A szexuális életre és az orgazmusra való készség anatómiai feltétele a nemi hormonok fokozott termelődése, a nemi szervek teljes kifejlődése, mely serdülőkorban kezdődik. Az orgazmus eléréséhez a nőknél azonban nagyon fontosak a lelki folyamatok, nem minden együttlét vezet automatikusan orgazmushoz, gyakran idő kell ahhoz, hogy egy nő megismerje saját testének működését.

Az ösztrogén hormonoknak szerepük van a nemi szervek közösülésre való alkalmasságának fenntartásában is. Változó korban, amikor csökken az ösztrogén szintje, a hüvely nyálkahártyája sorvad, kevesebb váladékot termel, így hüvelyszárazság jelentkezhet, amely nehezítheti a közösülést. Ennek elkerülésére alkalmazhatók vény nélkül kapható, helyileg ható hormontartalmú kenőcsök, kúpok.

https://benu.hu/cikk/az-orgazmus-biologiaja